Opi Japania helposti ja nopeasti!

Campaign 2 - Banner 1

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Puoluevaalien äänestyspäivä

Tänään on vihdoin koittanut äänestyspäivä Japanin puolue-vaaleissa. Puolue-ehdokkaat ja puolueiden tukipiirit ovat olleet äänekkäästi esillä ympäri maata. Aamuisin ihmisiä herätelleet puolue-ehdokkaiden vaaliautot ovat toimineet hyvinä herätyskelloina, sillä autojen kovaäänisistä kantautuvat puheet kuuluvat selvästi talojen sisälle. Lisäksi rautatieasemien edessä puolueiden edustajat kampanjoivat samoin äännekkäine puheineen huudattaen välillä kannattajayleisöään.

Kilpailu siitä, mikä puolue pääsee valtapuolueeksi ja saa pääministerin paikan, on tiivistynyt kahden perinteisen suuren puolueen, LDP:n (Liberal Democratic Party) ja DPJ:n (Democratic Party Japan) väliseksi taisteluksi.

Vaalikyltit, joissa on esillä paikkakunnan ehdokkaat äänestysnumeroineen, ovat olleet esillä muutaman viikon katukuvassa. Meidän alueella kisaa neljä eri puolueen edustajaa: numerolla 1:llä Happy Realization Party:n Maki-san, numerolla 2 Democratic Party Japan:n Akira-san, numerolla 3 Liberal Democratic Party:n Saito-san ja numerolla 4 Japanese Communist Party:n Keiko-san.

Näistä jälkimmäiset 3 puoluetta ovat toimineet pitkään politiikassa. LDP on johtanut Japanin politiikkaa puoli vuosisataa ja haluaa näissäkin vaaleissa pitää kiinni ykkössijasta ja puolueen ykkösmies Aso pääministerin paikasta.

DPJ-puolue on haastanut LDP:n, ja pyrkii johtajansa Hatoyaman johdolla ottamaan vallan käsiinsä. Käytännössä näillä kahdella pitkään politiikassa toimineilla valtapuolueilla onkin suurin väestön tuki takanaan.

Kommunistinen puolue on myös pitkän ajan puole ja mukana vaaleissa ja heilläkin on alueellamme oma ehdokkaansa.

HRP on uusi puolue, joka on Happy Science-uskonnon perustama. HRP on myös saanut tehdyksi suuren kampanjatyön ja puoleen manifesti on erittäin mielenkiintoinen tulevaisuuden visoineen Japanin ja koko maailman osalta. Mikään muu puolue ei ole esittänyt näin pitkän tähtäimen tavoitteita, mutta HRP on jäänyt mediassa vähemmälle huomiolle median uskontovastaisen linjauksen vuoksi. Yleensäkin media tuo esille TV:ssä ja lehdissä vain suurempia puolueita, jonka vuoksi pienemmät ja uudet puolueet joutuvat täysin itse tuomaan itseään esille tv- tai lehtimainoksilla.

torstai 27. elokuuta 2009

Kulttuurikeskuksessa 7. oppitunti

Tällä kerralla pääsimme toisen kappaleen loppuun. Tämä toinen kappale käsitteli kaupankäynti-dialogeja ja -sanastoa. Keskusteludialogeissa oli paljon eri kielioppiasioita ja kävimme pinnallisesti läpi mm. nominatiivin, genetiivin ja partitiivin, jotka ovat kolme yleisintä sijamuotoa suomen kieliopissa.

Dialogeissa oli mukana monikko-muodossa olevia sanoja kuten esim. monikon partitiivin sanat "mansikoita" ja "nenäliinoja". Suomen kielioppi on mielenkiintoista selittää kun näitä eri sijamuotoja on niinkin paljon kuin 15 kappaletta, ja sijamuotojen sanat jakaantuvat vielä yksikköön ja monikkoon.

Mielenkiintoinen ero suomen kielen kieliopissa tulee esille esim. kun vertaa seuraavia sanoja:
a) Mitä kilo sokeria maksaa?
b) Mitä litra mansikoita maksaa?

Ensimmäisessä vaihtoehdossa käytetään yksikön partitiivia (sokeria), mutta jälkimmäisessä käytetään monikon partitiivia (mansikoita).

Suomen kielessä tulee ero sen perusteella, onko kyse aine-sanasta tai ei. Aine-sanat kuten sokeri, vesi, kahvi jne. ovat ns. jaollisia sanoja, ja näiden sanojen yhteydessä käytetään yksikön partitiivia kun sanan edessä on määrään viittava sana kuten kilo, paketti jne. Vastaavasti ns. konkreettisilla sanoilla (jakamattomilla sanoilla) kuten ihminen, eläin, mansikka jne. samassa tilanteessa käytetään monikon partitiivia.

Uutena asiana tässä kappaleessa tuli myös suomen kielen vokaaliharmonia. Vokaaliharmonia on malli, jolla voidaan selittää, miten vokaalit käyttäytyvät sanoissa. Vokaalithan voidaan jakaa eri ryhmiin ääntämistavan perusteella: etu- väli- ja takavokaaleihin. Esim. etuvokaalit ä, ö ja y lausutaan suun etuosassa. Vokaaliharmonia näkyy suomen kielen sanoissa siten, että etu- ja takavokaalit eivät esiinny samoissa sanoissa. Tämä onkin suuri apuneuvo kun sanoja taivutetaan ja mietitään tuleeko sanan päätteeksi esim. a tai ä tai o tai ö.

tiistai 18. elokuuta 2009

Kulttuurikeskuksessa 6. oppitunti

Kurssikeskuksessa oli viime viikolla loma. Oppilaat saivat aluksi takaisin edellisellä kerralla tekemänsä kokeen. Koe oli mennyt kaikilla hyvin. Jatkoimme sitten suomen kielen harjoituksia kertaamalla kaupankäyntisanastoa ja asiakkaan ja myyjän välisiä keskusteluja. Sanavarasto karttui opettelemalla talvi- ja kesävaatteita sekä värejä. Kappale sisälsi varsin paljon uutta kielioppia. Jatkamme ensi viikolla kielioppiasioilla.

keskiviikko 5. elokuuta 2009

Kulttuurikeskuksessa 5. oppitunti

Saimme viime viikon oppitunnilla päätökseen ensimmäisen kappaleen. Näin elokuun ensimmäinen kerta alkoi pienellä kirjallisella testillä. Testissä oppilailta tentattiin useita asioita kuten esittäytymisiä, numeroita, kuulumisia, tervehdyksiä ja esittelylauseita kolmessa yksikön persoonassa.

Testin jälkeen harjoittelimme ääntämistä diftongin (kaksi eri vokaalia samassa tavussa) sisältävillä sanoilla. Saimme sitten aloitettua kirjan toisen kappaleen, joka käsittelee ostoksien tekemistä. Harjoittelimme myyjän ja asiakkaan välisiä keskusteluja sekä sanastoa. Kappaleeseen sisältyy myös mm. pyytämistä, kiittämistä, mittayksiköitä ja vokaaliharmonia.

Ensi viikon tiistaina ei ole tuntia lomapäivän vuoksi, joten seuraava tunti on kahden viikon päästä tiistaina.